Makaron Konjac to bezglutenowa i nisko węglowodanowa alternatywa dla makaronu. Konjac to rodzaj warzywa korzeniowego, które jest używane w Japonii od wieków. Jest również znany jako konnyaku, i jest wykonany z mąki konnyaku, która jest wykonana z bulwy konnyaku. Makaron Konjac jest bardzo popularny w krajach azjatyckich, takich jak Chiny, Korea i Japonia. Zyskują również popularność w krajach zachodnich, takich jak Stany Zjednoczone, gdzie są często spożywane jako część planu dietetycznego lub jako alternatywa dla innych pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak makaron i ryż.
Jak przygotować danie z makaronem konjac?
Kluski Konjac są zwykle podawane na zimno lub w temperaturze pokojowej z sosem lub dressingiem nad nimi. Mogą być używane jak każdy inny rodzaj makaronu, ale są bardziej miękkie niż tradycyjny makaron, więc nie trzymają się dobrze po ugotowaniu. Można je jeść na surowo lub lekko ugotowane, gotując je tylko przez kilka minut, a następnie podając na zimno z sosem lub dressingiem. Makaron Konjac to japońska potrawa wytwarzana z korzenia konnyaku. Konnyaku to tradycyjna japońska potrawa, która jest spożywana od ponad 1000 lat.
Powstaje w wyniku gotowania korzenia konnyaku, a następnie suszenia go na kształt makaronu. Ponieważ są one wytwarzane z korzenia konnyaku, nie mają kalorii ani tłuszczu i są bogate w błonnik. Mają również niską zawartość węglowodanów i nie zawierają glutenu, dzięki czemu są idealne dla osób stosujących dietę nisko węglowodanową.
Jak wygląda makaron konjac?
Makaroy Konjac występują w wielu różnych formach i kształtach. Najczęściej spotykane są cienkie, białe kluski o falistych brzegach, które przypominają makaron spaghetti lub linguine. Można je znaleźć sprzedawane świeże, mrożone lub suszone w azjatyckich sklepach spożywczych i niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Makaron Konjac jest tradycyjnie spożywany jako część autentycznego japońskiego posiłku, ale można go również znaleźć w większości menu w chińskich restauracjach (gdzie zwykle jest oznaczony jako „shirataki”). Często podaje się je wraz z innymi potrawami, takimi jak smażone warzywa lub pierś z kurczaka z orzechami nerkowca (kurczak z nerkowców).